Psychiatrie op drift. Over macht, ethiek en verzet - in gesprek met Evi Verbeke

D.A.22.06.23.E.V.
Nederlands

Patiënten tijdens een psychose opsluiten in een koude cel; kinderen met psychische problemen tijdens een opname hun knuffelbeer ontzeggen; mensen verplichten tot medicatiegebruik. Eind 2011 startte Evi Verbeke als psycholoog in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze had er mooie ontmoetingen maar de duistere kant van de kliniek beroerde haar: er heerste dwang. Waarom sluipt er geweld in de zorg? En hoe veranderen we dat?

Tijdens deze avond neemt Evi Verbeke de toeschouwer niet alleen mee in verhalen over de wantoestanden in de psychiatrie en een kritische kijk hierop, maar geeft ze ook een inkijk in het ontstaansproces en de making-of van haar boek 'Psychiatrie op drift: Over macht, ethiek en verzet'

Na een inleidend woord van Dirk Bryssinck verduidelijkt Evi op welke manier ze in het vak staat, welke boodschap ze wil meegeven met haar boek en wat haar aanbevelingen en conclusies kunnen betekenen voor de (psychiatrische) hulpverlening en daarbuiten.

Aansluitend volgt een interactief moment met het publiek onder de deskundige begeleiding van moderator Jeroen Permentier (journalist De Wereld Morgen) en stelt Cis Dewaele (voormalig coördinator straathoekwerk, stafmedewerker Steunpunt Mens en Samenleving) enkele kritische vragen. We sluiten de avond af met een hapje en een drankje in de tuin bij zonnig weer.

Het geheel wordt omkaderd door poëtische en muzikale intermezzo's van Emma Acke en The Honeybees zangkoor en opgeluisterd door artistieke creaties en architecturale beelden uit de psychiatrie.

Lees het interview met Evi Verbeke in De Morgen en het artikel op sociaal.net.

• 19u00: Inleidend woord door Dirk Bryssinck
  • 19u15: Boekvoorstelling 'Psychiatrie op Drift' door Evi Verbeke
  • 19u40: Poëtisch (Emma Acke) + muzikaal intermezzo (The Honeybees zangkoor)
  • 20u00: Dialoog met het publiek onder begeleiding van Cis Dewaele
  • 20u20: Afsluitend woord Dirk Bryssinck
  • 20u30: Receptie met hapje en drankje aangeboden door de vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie

Enkel wie graag aansluitend deelneemt aan de receptie met drank en hapje vragen wij online in te schrijven voor deze avond onderaan de pagina. Inschrijvingen lopen tot en met 16 juni 2022.

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

Psychiatrie op drift. Over macht, ethiek en verzet - in gesprek met Evi Verbeke

Studenten 3e master toegelaten
Beschrijving

Evi Verbeke is doctor in de klinische psychologie. Ze werkt in psychiatrisch verzorgingstehuis De Wadi en aan de vakgroep psychoanalyse & raadplegingspsychologie UGent

Een jongen van zeventien moest naar de isoleercel. Zijn moeder belde. Ik moest haar uitleggen dat haar zoon opgesloten zat en dat ze hem pas ’s anderendaags kon spreken. De vrouw huilde en ik walgde van mezelf. Ik was niet de enige op mijn afdeling die zich bij al die dwang niet goed voelde. We besloten er iets aan te doen en de isolaties werden aan banden gelegd. In één jaar tijd waren ze gehalveerd, zes jaar later werd er voor 90 procent minder geïsoleerd. Toch merkten we dat dwang makkelijk weer opflakkerde. Ik vroeg me af wat er in de westerse psychiatrie aan de hand is. Lees het interview met Evi Verbeke in De Morgen.

€ 0,00
Eventuele kortingsprijs afh. van uw profiel (zie winkelmandje)